Demo Site

DeviantArt EditorAnda boleh memuat turun wallpapers di dalam akaun Deviantart Editor ini dengan cara berikut:
1-Klik pada gambar yang anda inginkan
2-Klik "Go to deviantion page"
3-Kemudian klik "Download Image di sebelah kanan page deviantart.
4-Siap!

Wednesday, January 13, 2010

DDR3 VS DDR2: Adakah berbaloi meningkatkannya?

Hal ini sewaktu ketika dahulu, kami (build gaming computer website) pernah menulis artikel mengenai perbandingan antara DDR2 dan DDR RAM. Sekarang, dengan pelancaran teknologi DDR3 yang baru, sudah sampai masanya kita melakukan perbandingan antara DDR3 dan DDR2 dan memutuskan apakah itu benar-benar layak untuk meningkatkan sistem yang kita sedia ada sekarang (DDR2). Selain perbezaan dalam kedudukan takik kunci, DDR3 RAM juga diproses dalam kadar frekuensi yang lebih tinggi daripada DDR2 RAM. Spesifikasi yang diberikan oleh JEDEC memberikan lebih banyak kelebihan dan prestasinya.

Perbezaan antara DDR2 dan DDR3
Pada rekabentuk yang umum, baik DDR3 dan DDR2 ia menggunakan 240 pin. Namun begitu, anda boleh melihat perbezaanya melalui kedudukan takik kunci yang menghalang pengguna daripada salah memasukkan jenis RAM ke motherboard mereka. Anjakan kedudukan takik kunci DDR3 juga bererti bahawa tidak serasi dengan DDR2 dan slot DIMM yang berasingan mesti digunakan. (Perhatikan gambarajah pertama) Apabila standard JEDEC menetapkan untuk DDR2 RAM, ia tidak pernah bertujuan untuk membuatnya lebih 800MHz. Spesifikasi rasmi menyatakan bahawa kelajuan proses ke DDR-400, DDR2 400-800, dan DDR3 800-1600. Kerana kenyataan bahawa DDR2 800 dan 1066 (sebuah versi overclock DDR2 800) ada, DDR3 800 dan 1066 akan menjadi tumpang tindih dengan kelajuan DDR2. Dengan demikian, hanya 1333 yang pertama mempunyai kelajuan DDR3 lebih baik frekuensi / kelajuan prestasi di atas DDR2 RAM.


Sementara perbezaan antara DDR1 dan DDR2 RAM terletak pada frekuensi pendua bus, DDR3 bekerja dengan menggandakan data prefetch. Hal ini dicapai dengan menggandakan 8 dalaman bank. Setiap dalaman bank boleh memproses 1 bit data. DDR2 SDRAM mempunyai hanya 4 bank dalaman dan muat 4-bit sampel, DDR3 SDRAM menggunakan dalaman 8 bank-bank untuk melaksanakan 8-bit prefetch. Kesan dari bank dalaman tambahan bererti bahawa DDR3 SDRAM boleh melipat-gandakan kelajuan pemindahan data tanpa perlu membuat perubahan ke reka-bentuk aslinya.

Keuntungan lain dari DDR3 adalah keperluan voltan yang sedikit. Tegangan yang diperlukan untuk DDR3 adalah 1.5V dimana 16% pengurangan berbanding voltan DDR2 iaitu 1.8V. Ini boleh diterjemahkan kepada 30% pengurangan konsumsi daya dibandingkan dengan RAM DDR2 yang beroperasi pada kelajuan yang sama. Tambahan pula, daya built-in-power pemuliharaan DDR3 seperti refresh separa dan thermal sensor, boleh memungkinkan penjimatan sistem kuasa lebih lama dengan fungsi kitaran minimal iaitu ketika sistem dalam proses kerja.

Namun, satu perkara yang menyebabkan pemain computer (gamer) beralih kembali kepada DDR2 RAM ialah kerana harga DDR3 RAM. Kapasiti 1GB RAM DDR3 1066MHz ketika ini dijual lebih daripada 200 dolar Amarika, yang merupakan dua kali ganda harga sebuah RAM 1GB DDR2 1066MHz. Meskipun tidak ada perbaikan signifikan DDR3-1066 RAM lebih daripada DDR2-1066 RAM.

Kesimpulan Dalam waktu terdekat ini, tidak dapat tidak bahawa DDR3 bersedia untuk menggantikan DDR2 sebagai standard memori RAM Komputer. Pada saat sekarang ini juga, harga yang kekal hampir tidak membuatnya komponen yang 'mesti-upgrade', kerana kita masih lagi mampu mendapatkan RAM DDR2 pada kelajuan yang sama untuk di bawah harga $ 150. Sehinggalah sampai waktu penurunan harga RAM DDR3 nanti.

DDR: Double-Data-Rate

0 comments:

Fan

Feed Galeri

Feed Video

Hits Pengunjung